Yoga Self-care Programma

Programma voor ieder die zichzelf overvraagt en beter voor zichzelf wil zorgen, onder andere mantelzorgers, hulpverleners en mensen die werken in de zorg. Dit programma bestaat uit 7 workshops. Je kunt deelnemen aan het totaalprogramma of aan afzonderlijke modules.

Wat brengt dit programma jou

Het Yoga Self-Care programma is bedoeld om weer in je kracht te komen. Je biedt jezelf ondersteuning, ontspanning en bewustwording. De yoga, ademhalingsoefeningen, meditaties en ontspanningsoefening helpen je om op een gezonde manier te geven en te ontvangen. Hierdoor neemt je energieniveau, je zelfvertrouwen en zelfwaardering toe. Basis daarbij is dat je jouw plek inneemt. Daarnaast wordt er uitgewisseld over specifieke thema’s. Er zit helende kracht in vertellen en luisteren, zonder oordeel of mening.

De yoga in dit programma, komt uit het werkboek Yoga ondersteunt in zorgen voor jezelf en de ander’, speciaal hiervoor samengesteld. De Kundalini Yoga technieken zoals geleerd door Yogi Bhajan® zijn zorgvuldig uitgekozen. Gedurende de zeven weken van het programma komen zo alle thema’s aan bod, om je op alle niveaus te ondersteunen. Door het programma krijg je inzicht in waar je tegen aanloopt in het dagelijks leven. Je leert wat je kunt doen om hier een weg in te vinden of als dat gewenst is hier verandering in aan te brengen. Naast het uitoefenen van de yoga ga je in gesprek over het thema, om tot meer bewustzijn te komen. Bij deelname van meerdere cursisten wissel je ervaringen uit. Je deelt met elkaar en leert van elkaar, waardoor je herkent wat goed gaat en ontdekt wat anders kan. Ook biedt de uitwisseling herkenning, je merkt dat je niet alleen staat.

“Het besef en de voldoening te merken dat ik het nog niet zo slecht doe.”

Yoga voor meer ontspanning, bewustwording en ondersteuning in het zorgen voor jezelf en de ander

Het maakt niet uit in welke leeftijdsfase je verkeert of welke bewegingsmogelijkheden je hebt, je kunt jezelf altijd ondersteunen door middel van yoga. Als je in je leven vastzit in een patroon kan yoga je helpen onderzoeken en ontdekken wat je daarmee wilt. Een ademhalingsoefening kan ervoor zorgen dat je rustiger wordt en meer bij jezelf komt. Door het zingen van mantra’s geef je je gedachten richting, waardoor het rustiger wordt in je hoofd. Daarnaast gebruik je je ademhaling beter. Als je een kriya – oefeningen met een specifieke uitwerking – beoefent, geeft dat meer flexibiliteit, inzicht in de systemen in je lichaam en bewustwording van je emoties. Door meditaties leer je dat jouw gedachten niet je leven bepalen maar dat jij jouw gedachtestroom een richting kunt geven en voorbij kunt laten gaan.

Een Yogaprogramma specifiek voor alle mensen die inzicht en ondersteuning zoeken, waaronder mantelzorgers én hulpverleners

Het Yoga Self-care programma is bedoeld voor ieder die door middel van yoga en meditatie zichzelf wil ondersteunen. Het geeft meer inzicht in begrijpen wie je bent en wat je thema’s zijn in het zorgen. Het helpt ontdekken wat je nodig hebt om jezelf te ondersteunen. Je leert je grenzen beter kennen en meer jezelf te zijn. Je wordt je bewust dat je een keuze kunt maken in de manier waarop je met levenssituaties omgaat. Er ontstaat meer acceptatie voor jezelf, je situatie en de wereld om je heen. Het programma helpt je lichamelijk en geestelijk flexibeler te worden, meer te ontspannen en je prettiger te voelen.

“Regelmatig even gas terugnemen, even afhaken al is het maar even.”

Van jong tot op zeer hoge leeftijd

Dit programma is samengesteld voor alle leeftijdsgroep en kan door jonge mensen maar ook door mensen op hoge leeftijd gevolgd worden. De yogalessen worden aangeboden voor beoefening op de mat – volgens Yogi Bhajan®. Daarnaast vind je de Yoga op de Stoel variant. In de middenkolom in het werkboek wordt extra informatie en uitleg gegeven over aanpassing van de oefeningen. Bij elke oefening staan verschillende tijden aangegeven. Voor mensen die jonger en in optimale conditie zijn gelden de volledige tijden. Bij Yoga op de Stoel, gericht op mensen die ouder zijn, beperkingen kennen of gezondheids- en/of beweegcondities hebben, staan gereduceerde tijden in de juiste verhouding aangegeven.

Het geven yoga gedurende een tiental jaren en zijn ervaring als mantelzorger bracht het inzicht hoe ondersteunend yoga is wanneer je langdurig over je grens gaat. In de yogagroepen geven mantelzorgers aan dat zij enorme steun ervaren door het beoefenen van yoga. Voor de samenstelling van dit programma is informatie ingewonnen en ervaring opgedaan bij verschillende groepen mensen die op enige manier de zorg voor anderen primair stellen.

Datum: nog geen datum vastgesteld. Neem bij belangstelling contact op.

Tijdsduur: 2 uur en 15 minuten; de eerste en laatste bijeenkomst zijn 2 uur en 30 minuten, ‘s ochtends of ‘s middags.

Locatie: Borne, Enschede, maar indien gewenst of noodzakelijk ook Online via Zoom.

Ik wens ieder met het Yoga Self-care programma een lichter levenspad.

Ivonne Wopereis

Scroll Up