Programma Yoga voor Mantelzorgers – Self-care Yoga

Programma Yoga voor Mantelzorgers – Yoga for Self-care

Hoe is het programma Yoga voor Mantelzorgers opgebouwd

Het programma Yoga voor Mantelzorgers gaat over de levensthema’s die belangrijk zijn voor mensen die zorgen. Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten. In elke bijeenkomst wordt gewerkt aan enkele specifieke thema’s. De mantelzorgthema’s worden gecombineerd met ademoefeningen, yogasets, meditaties en andere yogatechnieken die ondersteunen en je bewust laten worden in het zorgen. Het programma overzicht aan het begin van elk hoofdstuk geeft inzicht in welke thema’s aan bod komen tijdens de betreffende les. De yogische technieken zijn zorgvuldig uitgekozen. Gedurende de zeven weken van het programma komen zo alle thema’s aan bod, om de mensen die zorgen voor een ander op alle niveaus te ondersteunen.

In het programma Yoga voor Mantelzorgers werken we met Kundalini Yoga technieken zoals geleerd door Yogi Bhajan®. Door het programma leer je waar je tegen aanloopt in het dagelijks leven als zorgdrager. Je leert wat je kunt doen om hier een weg in te vinden of als dat gewenst is hier verandering in aan te brengen. Naast het uitoefenen van de yoga wissel je ervaringen uit met anderen die zorgdragen. Je deelt met elkaar en leert van elkaar, waardoor je ervaart dat je niet alleen staat.

“Het besef en de voldoening te merken dat ik het nog niet zo slecht doe.”

Yoga voor meer ontspanning, bewustwording en ondersteuning in het zorgen voor jezelf en de ander

Het maakt niet uit in welke leeftijdsfase je verkeert of welke bewegingsmogelijkheden je hebt, je kunt jezelf altijd ondersteunen door middel van yoga. Als je in je leven vastzit in een patroon kan yoga je helpen onderzoeken en ontdekken wat je daarmee wilt. Een ademhalingsoefening kan ervoor zorgen dat je rustiger wordt en meer bij jezelf komt. Door het zingen van mantra’s geef je je gedachten richting, waardoor het rustiger wordt in je hoofd. Daarnaast gebruik je je ademhaling beter. Als je een kriya – oefeningen met een specifieke uitwerking – beoefent, geeft dat meer flexibiliteit, inzicht in de systemen in je lichaam en bewustwording van je emoties. Door meditaties leer je dat jouw gedachten niet je leven bepalen maar dat jij jouw gedachtestroom een richting kunt geven en voorbij kunt laten gaan.

Een Yogaprogramma specifiek voor mantelzorgers én alle mensen die zorgen en ondersteuning zoeken

Het programma Yoga voor Mantelzorgers is bedoeld voor ieder die door middel van yoga en meditatie zichzelf wil ondersteunen. Het geeft meer inzicht in begrijpen wie je bent en wat je thema’s zijn in het zorgen. Het helpt ontdekken wat je nodig hebt om jezelf te ondersteunen. Je leert je grenzen beter kennen en meer jezelf te zijn. Je wordt je bewust dat je een keuze kunt maken in de manier waarop je met levenssituaties omgaat. Er ontstaat meer acceptatie voor jezelf, je situatie en de wereld om je heen. Het programma helpt je lichamelijk en geestelijk flexibeler te worden, meer te ontspannen en je prettiger te voelen.

“Regelmatig even gas terugnemen, even afhaken al is het maar even.”

Van jong tot op zeer hoge leeftijd

Dit programma is samengesteld voor een brede leeftijdsgroep en kan zowel door jonge mensen als door mensen op hoge leeftijd beoefend worden. De yogalessen worden aangeboden voor beoefening op de mat – Yogi Bhajan® Daarnaast vind je de Yoga op de Stoel variant. In de midden kolom wordt extra informatie gegeven en aanpassingen voor de oefeningen. Bij elke les staan verschillende tijden aangegeven. Voor mensen die jonger en in optimale conditie zijn, gelden de volledige tijden. Bij Yoga op de Stoel, gericht op mensen die ouder zijn, gezondheids- en/of beweegcondities hebben, staan gereduceerde tijden in de juiste verhouding aangegeven.

Wij geven beiden al jaren yoga en zijn beiden mantelzorger geweest. We hebben uit eigen ervaring ontdekt hoe ondersteunend yoga is tijdens het zorgproces. Ook in onze yogagroepen geven mantelzorgers aan dat zij enorme steun ervaren door het beoefenen van yoga. Daarnaast hebben we voor de samenstelling van dit programma informatie ingewonnen en ervaringen opgedaan bij verschillende groepen mensen die zorgen voor anderen.

Wij wensen ieder met het programma Yoga voor Mantelzorgers een lichter levenspad.

Ivonne Wopereis en Monique Siahaya ~ Amrit Kriya

Scroll UpScroll Up